Kefalonija

kefalonija

Kefalonija je najveće ostrvo iz grupe Jonskih ostrva. Dobila je ime zbog svog izgleda, ostrvo sa glavom (kefalo ga grčkom znači glava). Zanimljivu istoriju najbolje opisao Luis de Bernijer u svom bestseleru "Mandolina kapetana Korelija". Istoimeni film sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama, proslavio je ovo ostrvo širom sveta. Kefalonija ima oko 250km plaža, a čuvena je u uvali Mitros, koja je jedna od 5 najlepših plaža na celom mediteranu. U unutrašnjosti pećine Drogarati nalaze se staze kojima se može slobodno šetati. Puna je stalaktita i stalagmita. U njoj se leti održavaju koncerti i predstave, jer ima izvanrednu akustiku sličnu akustici grčkih amfiteatara.
Argostoli je grad u zapadnoj Grčkoj i najveće i najvažnije naselje ostrva Kefalonija. Grad Argostoli se nalazi na zapadoj obali ostrva Kefalonija, na obali najvećeg ostrvskog zaliva. Naspram njega nalazi se drugo po važnosti mesto na ostrvu, Liksuri. Klima u Argostoliju je sredozemna sa toplim i suvim letima i balgim i kišovitim zimama.
ASI (Lassi)
Oblast Lassi je poznato i živo turisticko letovalište Kefalonije,3 km udaljeno od glavnog grada Argostolija i 11 km od aerodroma. Ovde su neke od najlepših plaža Kefalonije, pravi raj, kako za one koji žele na uređenim plazama da uživaju u suncu i kristalno čistom moru, tako i za ljubitelje različitih sportova na vodi. Neke od njih su: Gradakia, velika i omiljena Makris Yialos (duga plaža), prelepa Platis Yialos (široka plaza). Brojni restorani, taverne, barovi, privlače svojom raznovrsnom ponudom i teško je odupreti se izvrsnim grčkim specijalitetima. Bogatu ponudu dopunjuju živopisne radnje i brojni noćni lokali.
SKALA
Skala, nekadašnje ribarsko mesto sa burnom tradicijom i kulturom, jedno je od najlepših mesta na Kefaloniji. Odlikuje se prelepim peščanim plažama, bujnom vegetacijom u zaleđu i četinarima koji pružaju potreban hlad i mirisnu svežinu. Danas je moderno letovalište sa velikim brojem taverni, barova i kafea. Gradić je sagradjen posle zemljotresa 1953 godine. Ranije, selo Skala nalazilo se na padinama obližnjeg brda, a danas se nalazi na obali mora. Ovaj grad brojne turiste privlači svojim peskovitim plažama i brojnim pećinama koje se nalaze uz more. Godine 1956. u blizini mesta pronadjeni su ostaci kuća – vila bogatih ljudi iz Rimskog perioda. U jednoj od prostorija pronadjen je mozaik iz III veka n.e.