Boka Kotorska

Boka Kotorska – najveći i najlepši zaliv Mediterana. Fjord koji čitavih 28 km zalazi u kopno, dočekuje svoje goste, turiste lepotom svoja četiri unutrašnja zaliva: hercegnovskim, tivatskim, risanskim i kotorskim. Pleni mirom svojih ostrva, Sv. Đorda, Gospe od Škrpjela, male Gospe…, starim gradovima u kojima je svaki korak hodanje kroz istoriju.
Zaliv je prirodno podjeljen na četiri manja (hercegnovski, risanski, kotorski i tivatski). Kao biseri, po njegovoj obali nanizani su mali gradovi, riznice istorije, umetnosti i lepote. Herceg Novi je prvi koji će vas očarati ukoliko u Boku dolazite sa mora ili od Dubrovnika. Kotor je takođe stari pomorski i kulturni centar. Vekovima su gradovi poput spomenutih bili raskrsnica trgovačkih puteva i pod jakim uticajem Mletačke i Dubrovačke Republike.

Mirne vode zaliva upotpunjuju čarobnu atmosferu fascinantne prirode natkriljene ćutljivim gromadama dinarskih planina koje se u njih ogledaju. Teško je odrediti kada je ljepši ovaj pejzaž: leti kada se okolne planine tope na suncu, a more dobije intenzivnu boju ultramarina ili zimi kada se snežne kape planina ogledaju u vodi, a na obali cvatu mirisni agrumi šireći svoj opojni miris na sve strane.
Za celo područje Boke Kotorske, posmatrajući ga kao jednu celinu, može se reći da je priroda u svom stvaralaštvu bila izuzetno izdašna. Redak je slučaj da se na relativno manjoj površini i kraćoj vazdušnoj udaljenosti može sresti toliki kontrast reljefa od osiromašenih, skoro golih krečnjačkih površina u zaleđu, od listopadne – pa do vazda zelene vegetacije na priobalnom pojasu. U tom slikovitom stecištu divnih panorama i brojnih pejzažnih kolorita izdiže se grandiozno delo prirode. Boka, ta “nevjesta Jadrana” našla je zavidno mesto u delima putopisaca, pesnika i umetnika.

Herceg Novi

HERCEG NOVI, grad sunca i zelenila, nalazi se na južnom dijelu Jadrana, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Ima preko 200 sunčanih dana godišnje […]

Pročitaj još...