Alonisos

Alonisos pripada ostrvskoj grupaciji Sporada , prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od strmih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama,koje pruzaju potpunu privatnost.

Alonisos , okolna ostrva i more oko njih proglašeni su 1992. za nacionalni pomorski park, koji je najveći u Evropi. Pored mediteranske foke, ovde ima delfina, retkih vrsta ptica kao i divlje koze. Čitavo ostrvo je ispresecano stazama za pešačenje,i velikim brojem mesta odakle se pruza prelep pogled na ostrvo.

Najlepse plaze su Glifa plaza ,Tzortzi Gialos, Chrisi Milia plaza,Marpounta,Agios Dimitrios …Gradić Patitiri koji je ujedno I luka,obnovljen je nakon zemljotresa 1965. Vinova loza i raznobojno cveće rastu svuda, tako da je, zajedno sa tavernama, kafeima, kristalno čistim morem, luka jedno izuzetno prijatno mesto.

Chora (stari Alonisos) je nekada bio glavni grad ostrva, a danas ga poseduju stranci i bogati lokalni stanovnici Alonisosa koji su renovirali kuce nakon zemljotresa. Alonisos, još uvek neotkriven, odoleva masovnom turizmu, pruža idealan , miran odmor u hotelima i apartmanima koji odišu porodičnom atmosferom.
Alonisos je jedno od ostrva grupe Sporada, kojima pripada i mnogo popularniji Skijatos, ali je odolevao masovnom turizmu, i uspeo da još uvek ostane neotkriven.

Ostrvo nema dugih peščanih plaža, već bezbroj malih stenovitih uvala, u kojima imate potpunu privatnost. Celo ostrvo je prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od okomitih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama.

Tek poslednjih godina turisti su počeli da otkrivaju Alonisos, tako da su nedavno asfaltirani putevi i pristup plažama je poboljšan. Nikla je i nekolicina hotela i pansiona, pre svega u glavnom mestu na ostrvu, Patitiri.

More oko Sporada, a pogotovo oko Alonisosa i Skopelosa, je ubedljivo najčistije u Evropi, a dokaz za to su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana. Alonisos i okolna ostrvca i more oko njih proglašeni su 1992. za nacionalni pomorski park. Čitavo ostrvo je ispresecano stazama za pešačenje, a na bezbroj mesta se pružaju vidikovci tako da je idealno za hajkere u svako doba godine.

Najveći broj starih kuća sravnjen je u zemljotresu 1965, tako da je sve u glavnom novije gradnje, a betonski blokovi su naročito prisutni u većim mestima, Patitiri i Votsi.

Patitiri

Patitiri je glavna luka Alonisosa, i ima jednu usku plažu od šljunka i krupnog peska duž koje se nižu taverne. Vlasnici su su gotovo uvek spremni da iznesu sto na samu plažu, i to je savršen ugođaj. S druge strane, dublje u gradu ima boljih taverni sa kvalitetnijom hranom, i to za manje novca. Iako se Patitiri ceo sastoji od kuća koje su podignute nakon zemljotresa 1965, stanovnici su mnogo doprineli da betonski blokovi dobiju šarmantnu notu. Vinova loza i raznobojno cveće rastu svuda, tako da je, zajedno sa tavernama, kafeima, i kristalno čistim morem, luka jedno ekstremno prijatno mesto.

Stanovnici su nekad živeli u selu Chora na brdu, a u luci su bile samo prese za vino. Međutim, 1955. je smrtonosna bolest uništila vinovu lozu uvezenu iz Kalifornije, 10 godina kasnije zemljotres je sravnio Choru, i tadašnja vojna hunta Grčke je prisilno preselila stanovništvo u Patitiri na obali, u na brzinu sazidane betonske kuće. Sa obe strane zaliva Patitiri napravljen je betonski rt, a na brdu iznad grada su načičkani manji hoteli sa impresivnim pogledom na more i zaliv. U Patitiriju vlada mirna atmosfera, koju jedino nekoliko puta dnevno prekida dolazak trajekta što je glavni društveni događaj u luci.

Chora (Stari Alonisos)

Kuće u Chori, gradiću u brdima i nekadašnjem glavnom gradu ostrva, danas u glavnom poseduju stranci i bogatiji lokalci koji su ih kupili i renovirali nakon zemljotresa 1965. Ulice su uske, tako planirane da se stanovnici lakše odbrane od stanovnika pirata koji su nekada periodično napadali ostrvo. S obzirom da su današnji stanovnici Chore sezonski turisti koji dolaze leti, ovo mesto je tokom zime totalno pusto. Ali Chora danas izgleda lepše nego ranije – novi vlasnici su pokrpili stare kamene kuće, doterali ih i popločali mesto, tako da je hodanje uskim ulicama pravo zadovoljstvo. Na najvišoj tački Chore skoncentrisano je nekoliko manjih trgova, taverni i kafea, i odatle se pruža sjajan pogled na ostrvo i more.