Sykia

Na istočnom delu čuvenog grčkog poluostrva Sitonija koje je poslednjih godina jedno od omiljenih mesta za odmor brojnih turista iz Srbije, na oko 150 kilometara udaljenosti od Soluna, nalazi se mesto Sikia (Sikija) koje je po mnogo čemu specifično.

Mesto Sikia
Prvo najbliže poznatije letovalište Sitonije, čuveni gradić Sarti je od Sikije udaljen 8 kilometara kada se krene prema severu, a isto toliko otprilike je udaljeno, takođe poznato letovalište Kalamitsi, ali kada se od Sikije krene prema jugu.

Ono što Sikiju izdvaja u odnosu na druga letovališta u ovom delu Grčke jeste to što ovo mesto nećete naći uopšte u ponudi turističkih agencija, čime se svrstava u red najpoželjnijih letovališta, budući da sigurno nećete imati priliku da primetite gužvu ni u mestu, a ni na plaži Sikia.

Svakako treba razlikovati dva pojma, koje turisti često mešaju, a to su mesto Sikija i plaža Sikija, koje su jedna od drugih udaljene oko 3 kilometra.

More je na ovoj plaži plitko i toplo, pa se preporučuje za boravak porodica sa malom decom. Na ovoj plaži se nalaze još i dva lepo uređena kampa (jedan od njih je čuveni Camping Pitsoni), a sa nje se pruža neverovatan pogled na Svetu Goru.

Turisti koji su imali prilike da borave u ovom grčkom seocetu, u kome preko godine živi oko 3 hiljade stanovnika, često navode da je Sikija “pravi raj za kampere”, te da predstavlja odličan izbor za boravak tokom letovanja, uzevši u obzir da se u njenoj neposrednoj okolini nalazi veliki broj najlepših plaža Sitonije.

Razlog zbog koga se preporučuje odabrati smeštaj upravo u ovom mestu svakako su cene koje su u velikoj meri povoljnije nego u ostalim letovalištima na ovom grčkom poluostrvu. A kada već dolazite u Sikiju sopstvenim automobilom, sigurno nije nikakav problem da se provozate par kilometara prema severu ili jugu i upoznate neke od najlepših plaža Sitonije.