Parga

Parga je bez nedoumice jedan od najlepših gradova u Grčkoj, a mi ga zovemo i gradićem iz bajke zbog prelepih raznobojnih i lepih kućica. Smešten na 68 km severo-zapadno od mesta Preveza i oko 50 km od mesta Igoumenitsa. Parga je grad koji izgrađen u obliku amfiteatra i bukvalno „udara“ u brda. 

Parga predstavlja idilično mesto za odmor koji kombinuje prelepa zelena brda sa morem i ponosi se tradicionalnom arhitekturom sa starim popločanim ulicama i raznovrsnim radnjama.

Jedan od najznačajnijih lokaliteta grada Parge je srednjovekovna tvrđava iz 14. veka, koja je izgrađena uz pomoć Normana kada su meštani tražili zaštitu od Otomanske imperije. Tvrđava se nalazi na severnoj strani luke i nudi predivan pogled. Malo zeleno ostrvo Device Marije sa belom kapelom stoji na ulazu u luku, a verski festival se održava svake godine u avgustu u čast ove kapele. Plaže oko Parge su atrakcija za hiljade posetilaca koji ovde dolaze svake godine.

Valtos, Krioneri, Lihnos i Sarakiniko su neke od najlepših plaža u regionu. Pored njih, u blizini se mogu naći i nekoliko skrivenih pećina do kojih se može stići brodom. Tokom letnjih meseci, grad Parga je povezan brodićem sa obližnjim ostrvima Paksos i Krf.

PARGA – VILA AKIS

Parga se nalazi na Jonskom moru, u Epirskoj oblasti, nasuprot ostrva Krf, udaljena 100 kilometara južno od Janjine. Smeštena u amfiteatru koji se otvara […]

Pročitaj još...