Evia

Pefki – letovalište na ostrvu Evia, u koje se naši turisti poslednjih godina sve češće upućuju, je malo i mirno mesto, idealno za pravi porodični odmor. A kako mnogi tvrde, mesto na Eviji sa najlepšim zalascima sunca.

Iz luke Glifa vožnja trajektom traje oko 30 minuta, do luke Agiokampos na severu Evie, odakle se vožnjom od takođe oko pola sata stiže u Pefki. Cena trajekta je 2,40€ po osobi, 13,20€ za vozilo do 4,25m i 14,90€ za vozilo preko 4,25m.

Pefki informacije
Sam grad se laganom šetnjom može veoma lako preći ceo, ali uprkos tome ipak ima sve što je jednom skromnom odmoru potrebno: nekoliko odlično snabdevenih supermarketa, mesare, pekare, ribarnice sa uvek svežom ribom (čije su cene za nijansu niže od uobičajnih cena u drugim grčkim letovalištima), apoteke, poslastičarnice, i naravno veliko šetalište sa tavernama, kafićima, picerijama, poslastičarnicama i suvenirima.
Ukoliko nameravate, ili Vam je potrebna veća nabavka, na 10km od Pefkija se nalazi veliki market Lidl.

Plaža u Pefkiju
Mestom dominira velika, prostrana plaža čiste smaragdne vode. Duga je oko 4km i široka tridesetak metara, pretežno šljunkovita, tek ponegde sa peskom i sitnim ili krupnijim kamenjem. Možete iskoristiti tuševe i kabine za presvlačenje kojih ima dovoljno.
Što se dubine plaže tiče, treba biti obazriv sa decom neplivačima, jer se nakon desetak metara ulazi u veliku dubinu, koja nije svuda ujednačena.

Često u ranim popodnevnim satima počinje da duva vetar, koji, s jedne strane dobro dođe, jer rashladi taj najvreliji deo dana i boravak na plaži učini prijatnijim, ali može stvarati manje talase. Na jednom kraju plaže postoji pristanište gde se svakog jutra usidravaju brodovi i gde možete kupiti sveže ulovljenu ribu, koju će vam često za istu cenu ljubazni ribar i očistiti.

Duž cele plaže uglavnom postoje ležaljke kafića, ali Vam njena širina ukoliko preferirate, daje mogućnost i da se osamite, izdvojite iz gužve i postavite svoj suncobran tako da metrima okolo nema nikog oko Vas. Ležaljke kafića, standardno, možete zauzeti tokom celog dana kupovinom pića.

Cene iznose oko 2-2,5€ za kafe i sokove, i 3€ za 0,3 pivo. Cene sladoleda su u proseku 4-5€, sladoled na točenje je oko 1,5€, što je cena i za kukuruz, krofne su oko 3€, cena girosa je od 2,5 do 3€.

Jedna od najboljih stvari koje ovo letovalište nudi su upravo restorani uz šetalište sa bezbroj jako kvalitetnih, prvenstveno ribljih specijaliteta. Tu možete naći porcije, npr. lignji za 6-8€. Korisno je znati da pojedini restorani ne rade od 14:00 do 17:00, kao i to da u čitavom gradu ne postoji bankomat, tako da novac koji ste planirali za trošak ponesite u kešu.

Pefki

Pefki je malo letovalište na severu ostrva Evije koje je u poslednjih nekoliko godina postalo jako popularno kod naših turista. Preko puta Pefkija […]

Pročitaj još...

Edipsos

Edipsos je moderno letovalište koje se nalazi na severozapadu ostrva Evia. Nalazi se tačno naspram Kamene Vurle na kopnenom delu, a od mesta […]

Pročitaj još...