Kefalonija

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog mora i jedno od najlepših i najprivlačnijih grčkih ostrva. Možda je dovoljno reći da se nalazi između Krfa, Lefkade i Zakintosa i to će biti dovoljna garancija da je reč o dobrom mestu za odmor.

Kefalonija je jedinstvena i neponovljiva: beskrajno plavetnilo, miris ruzmarina, sunce, lepe plaže (čak 250 km plaža), skrovita i slikovita mesta, morske pećine…
Zanimljiva je činjenica da je susedno ostrvo Itaka, nadomak Kefalonije, rodno ostrvo mitskog junaka Odiseja. Dok boravite na Kefaloniji nikako ne propustite da odete na jednodnevni izlet do Itake.

Prvo što ćete primetiti kada budete stigli na Kefaloniju su izuzetno lepa i uredna mesta, zelene palme, održavane i uredne fasade kuća u živim bojama, i mnogo, mnogo cveća svuda: u dvorištima, ispred kuća, na terasama… Ono što vam se verovatno kao i nama neće mnogo dopasti su putevi. Dosta krivina i veoma uskih deonica, prelazak preko brda i planina od jedne do druge plaže, ali uz to i upoznavanje ostrva i fantastični predeli i pogledi koje možda na drugi način ne biste mogli da doživite.

Želja za otkrivanjem raznolike unutrašnjosti ostrva odvešće vas do njenih najlepših i najneobičnijih predela. Naići ćete na skrivene crkvice, slikovite podzemne pećine, fascinirajuća jezera i mistične pojave koje ni do dana današnjeg nisu objašnjene. Impresioniraće vas zelene doline, guste senovite šume i raznovrsno cveće.

U malim, po ostrvu raštrkanim selima, susrešćete se sa starim običajima i navikama, neverovatno ljubaznim domaćinima i njihovim tradicionalnim načinom života. Ukoliko želite da probate Retzinu i slušate buzuki, shvatićete da je Kefalonija sasvim drugačija od ostatka Grčke, a ipak toliko grčka.

Uprkos tome što je Kefalonija najveće ostrvo jonskog arhipelaga, zadržala je autentičnost i svoj karakter. Domaćini vole svoje ostrvo i izuzetno su gostoljubivi prema posetiocima. Rado se zabavljaju uz vino, pesmu i ples. Zato ne iznenađuje veliki broj praznika, proslava i širok spektar noćne zabave.

Na Kefaloniji postoji međunarodni aerodrom, smešten na 8 km od glavnog grada Argostolija, između mesta Lasi i Minies. Svakog dana lete avioni do i od Atine, a u letnjim mesecima ima i čarter letova. Aerodrom je odlično opremljen, a pored pogodnosti ima prodavnice, putničke agencije, restorane i kafee, poštu i rent-a-kar agencije.