Krf

Krf je prelepo ostrvo, deo Jonskog arhipelaga koje se može pohvaliti bujnom vegetacijom, prekrasnim plažama, zapanjujućom arhitekturom, živopisnim selima, burnim noćnim provodom i kosmopolitskim načinom života.

Ostrvo Krf je bilo među prvim ostrvima koje se okrenulo turizmu i danas ima sve što bi njegovi posetioci mogli poželeti.

– Zbog blage mediteranske klime i velike količine padavina tokom zime, ostrvo obiluje bujnom vegetacijom i divljim biljkama – zbog toga je Krf jedan od najzelenijih ostrva Grčke.
– Iako turizam cveta u priobalnom delu ostrva, u unutrašnjosti ostrva nalaze se netaknuta sela koja su uspela da sačuvaju svoju autentičnost i tradicionalni šarm.
– Grad Krf se razvio između dve tvrđave, bogat je prekrasnim italijanskim i francuskim građevinama, vizantijskim crkvama i trgovima punim cveća što ga čini gradom neopisive lepote i šarma.

Izleti – obiđite najveće atrakcije na Krfu
Grad Krf – šetnja beskonačnim popločanim uličicama glavnog grada Krfa je nezaboravno iskustvo. Grad je jedan od najšarmantnijih i najimpresivnijih u Grčkoj na čiju su jedinstvenu arhitekturu uticali Venecija, Francuzi i Britanci koje su ostrvom vladali vekovima i ostavili svoj pečat. Lepota i šarm grada podsećaju na Napulj, a čine ga nekoliko elegantnih građevina, vizantijske crkve, veličanstvene palate i trgovi prekriveni cvećem.

Najpoznatije lokacije u gradu Krfu su glavni trg, Esplanade ili Spiniada, Jonska Akademija, zgrada Liston, trg Svetaca, Palata Sv. Mihaela i Sv. Georga, deo grada Mandouki, poluostrvo Kanoni kao i stara i nova tvrđava.

Paleokastritsa – jedno od najpoznatijih i najživopisnijih sela na ostrvu. Smešteno je 26 km severozapadno od grada Krfa, a tokom godina je prerasla u turističko mesto sa 750 stalnih stanovnika. Mesto okružuju impozantne stene i litice koje stvaraju jedinstven i predivan krajolik. Oko sela možete uživati na šest prekrasnih šljunkovitih ili peščanih plaža koje su poznate zbog neverovatne boje mora.

Aggelokastro – vizantijska tvrđava, nalazi se u blizini sela Paleokastritsa na visini od 330 metara. Izgrađena je u 13. veku kako bi stanovnike štitila od čestih napada gusara.

Achillion – ova palata se nalazi u blizini sela Gastouri, a sagradila ju je austrijska carica Elizabeta 1891. godine u čast junaka Ahila. Tokom II svetskog rata ovde je bila smeštena bolnica i glavni štab. Palata je postala javno dobro po završetku rata. Posetioce će oduševiti neke od prekrasnih slika koje se nalaze u palati, kao i lični predmeti austrijske vladarke i nemačkog cara.

Ostrvo Vido – Plava grobnica, udaljeno je od grada oko 15 min. vožnje brodom. Turistički brodići polaze svakog punog sata iz male turističke luke u centru grada, a vraćaju se na pola sata sa Vida. Na vidu možete videti mauzolej srpskih vojnika, a čarobna tisina na ostrvu i priče koje ste čuli u Srpskoj kući o hrabrim srpskim vojnicima nateraće vas na duboko razmišljanje.

Noćni život na Krfu
Krf je poznat po svom bogatom noćnom životu. U glavnom gradu nalazi se veliki broj barova koji nude muziku za svačiji ukus. Veliki noćni klubovi nalaze se izvan glavnog grada, većinom u turističkim naseljima Kavos, Roda, Ipsos, Gouvia i Dassia gde se nalaze i brojni barovi. Sva turistička mesta se uveče pretvaraju u velike klubove na otvorenom koji sviraju sve vrste muzike do ranog jutra.
Plaže na Krfu
Krf se sa pravom može pohvaliti izuzetnim plažama. Ovde svako može naći svoju omiljenu plažu. Jugo-zapadna obala Krfa ima velike peščane plaže: Glyfada, Yaliskari, Ag. Giordis, Ag. Stefanos. Oblast Paleokastritse krase manje uvale i šljunkovite plaže. Na severu, Sidari i Aharavi imaju duge peščane plaže. Istočna obala puna je manjih šljunkovitih plaža u mestima Kassiopi, Nissaki, Barbati, a u mestima Ipssos, Dassia i Gouvia su dugačke, peščane plaže.

Manje šljunkovite plaže nalaze se i u južnom delu ostrva u Perami i Benitsesu. Sve plaže su bezbedne za plivanje i sportove na vodi, ulaz na plaže se ne naplaćuje, već samo ukoliko želite da iznajmite suncobran i ležaljku. Na svim plažama nalaze se različiti restorani i kafei. Sva nabrojana mesta su bogata vegetacijom, a do plaža se lako dolazi kolima.

Dasija

Dаsiа je postаvljena nа istočnoj obаli Krfа, preko puta Albanije, urаmljenа dubokim borovim šumama i sа sjаjnim pogledom nа kopno. To je prilično […]

Pročitaj još...

Ipsos

Ipsos se nalazi severno od Dasie, na oko 15 km od grada Krfa. Prilično je omiljeno među mlađim svetom zbog mogućnosti za noćni […]

Pročitaj još...