Tasos

Najzelenije grčko ostrvo poznato je po redovima maslinjaka i borovih šuma na planinama. Zbog toga ga nazivaju i “šuma koja pliva”. Temperatura tokom cele godine je prijatna, a vazduh ispunjen najlepšim mirisima.

Putevi su veoma dobro urađeni i prolaze duž celog ostrva, omogućavajući prilaz svim plažama i uvalama. Glavni grad Limenas (Tasos), ujedno je i najveća trgovinska luka i centar. Temperatura smaragdno-plave vode je već u junu oko 24 stepena.

Tasos je udaljen od Beograda oko 850 km, putnim pravcem preko Niša, Skoplja i Soluna do Kavale. Najbolje je da pođete na Tasos sopstvenim prevozom, jer ćete tako moći da obiđete celo ostrvo u 90 km kružne vožnje.

Smeštaj i letovanje na Tasosu: apartmani, vile i hoteli na ostrvu Tasos.
Cene trajekta za Tasos
Trajekti koji povezuju Tasos kreću iz Kavale i Keramotija. Prvim se putuje sat vremena, a drugim pola sata.
Feriboti od Kavale do mesta Skala Prinou na Tasosu kreću na svaka dva sata, karta je 5 € po osobi za odrasle, za decu 2.5 €, za automobil 19 €, a vožnja traje 1h i 15 min.

Direktni feriboti saobraćaju i od mesta Keramoti, 46 km južno od Kavale, ali do luke Limenas. Karta je 3.5 € po osobi za odrasle, za decu 1.5 €, za automobil 16 €, a vožnja traje 40 min.

Kako stići kolima do Tasosa pogledajte ovde.
Noćni život na Tasosu
Noćni život na Tasosu je vrlo raznovrstan. To je zbog toga što na ovo lepo ostrvo dolaze i Grci i stranci. U Limenasu ima puno taverni sa tradicionalnim provodom i autentičnom grčkom kuhinjom. Postoje i barovi u kojima se održavaju svirke do kasno u noć.
Za one koji vole da svaki trenutak svog odmora iskoriste na najbolji mogući način predlažemo lake večere ili osvežavajuće koktele u modernim barovima na plaži.

Na Tasosu je popularna i tzv. rembetika. To je grčka verzija bluza, nastala u revolucionalrnim trenucima savremene grčke istorije. Tasos je idealno mesto i za one koji vole romantiku, jer pored fantastične prirode ima i lokale sa vrlo poetskim ambijentom.

Preporuke:

– Boomering Bar Potos: Odmah pored plaže. Preko dana nudi hladno pivo i osvežavajuće koktele, a uveče pravu atmosferu za zabavu. Pored njega se nalazi taverna Irene u koju turisti mogu navratiti ukoliko ih skoli glad usred provoda
– Cafe Dolfin: Drži ga jedan britanski par. Služe engleski doručak svako jutro, a preko dana imaju odlična laka jela.
– Gliferoni: Ovo je mirna taverna na plaži Pahis (ili Rahoni). Služi se tradicionalna grčka hrana, osoblje je ljubazno, a ambijent savršen jer gleda na jednu od najlepših plaža na ostrvu.
– Naysika: Bar u Potosu. Ima odlične koktele i divne domaćine. Može se upoznati zanimljivo društvo. Takođe se može birati muzika po želji.

– Zorbas Live: Služi se odlična hrana. Imaju muziku uživo, a ples i pesma traju do kasno.
– Fillipi: Restoran sa tradicionalnom hranom, ali po želji može da ima i elemente engleske ili neke druge poznate svetske kuhinje.
– Selinos Taverna: Nalazi se pored starih ruševina, na vrlo romantičnom mestu. Odlična tradicionalna jela prati tiha buzuki muzika u pozadini.
– Vigli: Par kilometara južno od glavnog grada. Leži na zlatastoj plaži koju ograničava kristalno plavo more. Igraju se grčki plesovi, a organizuju se i tematske večeri. Vrlo romantično mesto sa dobrom hranom.
– Simi: Nalazi se u staroj luci u glavnom gradu. Specijalizovani su za jela od morskih plodova i ribe. Često se mora čekati za sto zbog gužve, ali se čekanje uvek isplati.
– The Island Cafe: Na plaži u Limenasu. Ovaj kafe bar je posebno popularan i posećen predveče. Kada atmosfera dostigne vrhunac, igra se na plaži.
– XXL Club: Za ljubitelje žurki i igranja idealno mesto.
– Rock Cave Bar: Fantastično mesto za ljubitelje rok muzike i rok kulture uopšte. Dobra prilika i da se upoznaju ljudi istih interesovanja i ukusa.


Plaže na Tasosu
Plaže na Tasosu su zaista veoma lepe, uglavnom prekrivene peskom. Voda je čista. Ima plaža za različite ukuse. Pogledajte opise i preporuke najlepših plaža na Tasosu.

Severno od grada Limenarije se nalazi plaža Tripiti. Prekrivena je belim peskom, a glavna atrakcija na njoj je prirodna kada koju sa otvorenim morem povezuje pećinski prolaz.

Plaža Makrijamos se nalazi zapadno od Limenarije. Važi za jednu od najčistijih plaže i redovno dobija plavu zastavicu. Ulaz se plaća. Što se zapadnije odmiče, to more i plaža postaju mirniji. Na ovoj plaži se može naći puno školjki.

Plaža Metalija se nalazi pored istog grada. Na njoj nema puno hladovine, ali se mogu kupiti osvežavajuća pića. Sa plaže se mogu videti eksplozije u rudarskim pećima, što joj daje uzbudljivu atmosferu.
Plaža Pefkari se sastoji delimično od sitnog belog peska, a delimično od čistog oblog kamena. Niz nju se nižu barovi i taverne. Postoji mali kiosk. Sportske mogućnosti su vrlo raznolike, od džet skija preko paraglajdinga do banane.

Plaža Potos je peskovita i duga 2 km. Na šetalištu iznad nje se nalazi mnoštvo barova i taverni. Uređena je vrlo lepo, ima udobne ležaljke i suncobrane koji se mogu iznajmiti.

U okviru mesta Potos se nalazi i plaža San Antonio. Duga je 2 km. Nije pretrpana turistima, a ima ležaljke i suncobrane. Idealna je za one koji vole miran odmor na plaži.

Između Potosa i Astrisa se nalazi plaža Psili Amos. Ona je vrlo popularna, te je u sezoni pretrpana. Ima vrlo lep bar i restoran. Prekrivena je finim belim peskom.

Plaža Livadi se nalazi iza samostana Arhangelou. Prekrivena je mešavinom peska i šljunka. Vrlo je popularna i posećena. Posebno je vole kamperi koji imaju na njoj odlične uslove za kampovanje.

Plaža Aliki se sastoji iz dve plaže. Jedna je peskovita i niz nju se nižu barovi i taverne. Druga je šljunkovita. Aiki je popularno mesto za pristajanje brodića koji krstare okolinom.

Paradise Beach je najlepša plaža na Tasosu. Nalazi se između Aikija i Kinire. Voda je vrlo plitka. Istočni vetrovi prave prijatne talase. Na plaži postoji mala taverna. Popularni su sportovi na vodi i pesku. Takođe je popularna i među nudistima.

Golden Beach je najduža plaža na ostrvu. Ima zlatni mekani pesak. Voda je vrlo plitka. Postoji mnoštvo sportskih aktivnosti na vodi i pesku. Tu su i mnoge taverne, barovi i hoteli.

Vrlo lepa plaža je i Neos Prinos. Ona je prekrivena sitnim peskom, uska je, a na njoj se nalazi nekoliko taverni i hotela.

Skala Sotiras se sastoji od dve plaže. Jedna je peščana i manja. Na njoj postoje ležaljke i suncobrani. Iako nije duga, vrlo je žiroka. Pesak je zlatne boje, a mogu se iznajmiti i mali čamci. Druga plaža je prekrivena šljunkom.

Skala Marion se takođe sastoji od dve plaže. Ove plaže su vrlo male, ali su leti vrlo prijatne, jer nisu pretrpane. Jedna od njih se zove Amouda. Druga je prekrivena lepim šljunkom.


Šta posetiti na Tasosu
Muzej Theologos se nalazi u nekadašnjoj kući gradonačelnika Hacigeorgioua. Ovaj čovek je vrlo važna ličnost iz istorije Tasosa. Igrao je ključnu ulogu u revoluciji protiv Turaka 1821. U muzeju se nalaze prese za masline, mlinovi i druge alatke koje su se koristile u XVIII veku. Tu su takođe i neke prelepe slike.

Seoski turizam je veoma popularan na ostrvu. U mnogim selima gostoprimljivi Grci će vam ponuditi da probate njihovo vino i masline.

Kazaviti je najstarije selo u Prinosu. Zadržalo je autentičnost, jer je bilo napušteno sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada je ponovo postalo naseljeno i obnovljeno u svrhe turizma.

Kinira je seoce smešteno na istoku, a ovde možete obići i pogledati ostatke slavnih vizantijskih kupatila i katakombe iz doba ranog hrišćanstva. Sela se mogu obilaziti u sopstvenoj režiji ili u okviru izleta koje organizuju lokalne agencije po niskim cenama u koje je uključen i tradicionalni ručak. Lepa mesta su Panagia i Skala Rahoniou.

Na jugoistoku ostrva se nalazi manastir Arhangela Mihaila iz XII veka. On stoji na litici i gleda na Atos. Trebalo bi obići i Žutu palatu, uvek nezaobilazan detalj na razglednicama Tasosa. Iza ribarskog pristaništa je otkrivena stara agora, a istočno od agore se nalazi hram posvećen Dionisu. U ovom hramu je otkrivena mermerna glava ovog boga koja datira iz III v.pne. Ova glava se zajedno sa podnim mozaicima, figurinama od terakote i fantastičnom statuom Apolona iz VI v.pne, može videti u Arheološkom muzeju.

Pešačenje kroz prirodu je jedna od glavnih atrakcija na Tasosu, jer je ostrvo izuzetno zeleno i lepo. Treba samo uzeti mapu i put pod noge po predivnim šumovitim brdašcima ostrva. Pored čiste prirode na dohvat ruke, postoje i obeležene staze za pešačenje. Najpopularnija staza je na planini Ipsario kod sela Potamije.

Posetiocima Tasosa će biti vrlo interesantno da ponedeljkom ujutru posete pijacu u Prinosu. Na ovom šarolikom mestu se može naći sveže voće i povrće, a kožni predmeti, sandale i garderoba sa ove pijace su savršen i koristan suvenir sa Tasosa.

Limenas

Limenas ili Tasos, kako se nekada zvao, je glavni grad i privredni, administrativni i turistički centar ostrva. Gradić koji obiluje sadržajima za posetioce […]

Pročitaj još...

Limenaria

Limenaria (Limenarija) je drugi po veličini grad na Tasosu sa 3000 stanovnika. Limenaria je mirno mesto za odmor koje poseduje dve plaže. Gradska […]

Pročitaj još...

Skala Potamia

Skala Potamia je dugačko prelepo mesto na istočnoj obali Tasosa, na oko 15 kilometara od glavnog grada. Prostire se zalivom na severoistočnoj strani […]

Pročitaj još...