Zakintos

Zakintos ili Zante je najjužnije Jonsko ostrvo. Lepota ovog ostrva vas privlači svojim kontrastima, dinamikom i gostoljubivošću meštana, a prvi istorijski tragovi se pominju još u Homerovoj Ilijadi.

Na ostrvu se izdvajaju dve prirodne celine. Sever i zapad ostrva je brdsko-planinski, visine do 700m, sa borovim šumama, proplancima i vinogradima. Južni i istočni deo ostrva je ravničarski sa obrađenim poljima, maslinicima, zasadima agruma.

Višemilenijumska borba mora i kopna formirala je strme liticeseverozapadne strane ostrva i uzane plaže sa belim sitnim šljunkom do kojih se može stići samo čamcima, a na južnom i istočnom delu ostrva, gde je snaga mora slabila, nalaze se prelepe peščane plaže.

Obala ostrva nije preterano razuđena. Najveći zaliv je Laganas. Ovaj zaliv je ujedno i nacionalni park, jer je to još jedno od retkih mesta na svetu gde kornjače Caretta Caretta ležu jaja u mekom pesku. Iako je plaža Gerakaspotpuno podređena produžetku vrste ovih kornjača, i na plaži u Laganasu volontiraju mladi zaljubljenici prirode, koji ukoliko nadju kornjačina jaja, obeležavaju mesto gde se nalaze, a kupačima ukazuju da to mesto zaobidju.