Skijatos

Skijatos je najmanje među ostrvima arhipelaga Severni Sporadi. Ima ih ukupno četiri, nalaze se u severo-zapadnom delu Egejskog mora, a sam Skijatos je i najposećenije ostrvo ove grupe. Pored njega tu je i Skopelos koji poslednjih godina beleži sve veći broj turista. Skijatos je pokriven borovom šumom i smatra se zaštićenim područjem. Upravo je prirodno okruženje njegovih plaža ono što Skijatos čini primamljivim velikom broju turista..

Glavni i najveći grad je Skijatos i nalazi se na istočnoj strani ostrva. Poznat je po dobrom noćnom životu, mestima za šoping, suvenirnicama, ali i kao jedino veće naseljeno mesto na istoimenom ostrvu. To je jedan tipičan ostrvski gradić sa velikim brojem restorana, taverni, sa uskim i kaldrmisanim uličicama i divnim šetalištem pored mora. Pored toga što je glavni grad, tu se nalazi i luka do koje saobraćaju trajekti iz čitave Grčke, pa je i glavni saobraćajni centar ostrva. Odatle na svakih sat vremena kreću i brodići koji saobraćaju do nekih od plaža, recimo do plaže Kukunaris, kojima se za 15 minuta stiže na odredište. Cena karte je 5 EUR.

Zanimljivo je to da je kretanje po ostrvu dosta olakšano dobro organizovanim javnim prevozom koji tokom sezone saobraća na svakih 15-20 minuta od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Ima nekoliko linija koje saobraćaju gotovo do svih plaža, uz eventualno nešto pešačenja do nekih od njih. Cene prevoza se kreću oko 2 EUR u jednom pravcu, nešto više ili manje od toga u zavisnosti da li se prelazi duže ili kraće rastojanje. 

SKIATOS – VILA LAZAROS

Skiatos je najposećenije ostrvo severnih Sporada u Egejskom moru, prekriveno borovom šumom i maslinjacima na oko dva i po sata plovidbe trajektom od Volosa. […]

Pročitaj još...

SKIATOS – HOTEL TOMATO

Najveće i najrazvijenije naselje na ostrvu Skiatos je grad Skiatos smešten na jugoistočnom delu ostrva. 2 kilometra istočno od grada Skiatosa se nalazi […]

Pročitaj još...