Skopelos

Najšumovitije grčko ostrvo Skopelos ostalo je još uvek netaknuto od hordi radoznalih turista. Postalo je utočište umornih od moderne civilizacije i zaljubljenih u netaknutu prirodu.

Skopelos je ostrvo smešteno u centru severozapadnog Egeja, istočno od Peliona i severno od Evije. Ima približno 5.700 stanovnika i drugo je po veličini među takozvanim Severnim Sporadima. Pripada provinciji Magnezija, a glavni i jedini grad Skopelos ima 4.000 stanovnika. Na ostrvu postoji još nekoliko sela, među kojima zbog njihovog značaja izdvajamo Glosu (Glossa), Klimu (Klima) i Elios.Kako stići na Skopelos
Do Skopelosa možete doći na nekoliko načina, a najbolji je avionom do obližnjeg i mnogo poznatijeg Skijatosa, pa onda feribotom. Za one koji žele da dođu sopstvenim prevozom postoji nekoliko opcija, a feriboti svakodnevno u toku sezone krstare između Skopelosa i luka Volos i Agios Konstantinos. Ostrvo ima tri luke: u Skopelosu, Lutraki (Loutraki) i Agnontasu, a poslednja se koristi kada jaki vetrovi sa severa onemogućavaju pristajanje u Skopelos.
Feribotom do severne luke Lutraki na Skopelosu stiže se za 15 minuta do pola sata, ili do glavne luke Skopelos, do koje vam treba između 35 minuta i jednog sata. Ako putujete automobilom, tokom leta redovne su linije između Skopelosa i Volosa, i Skopelosa i Agios Konstantinosa.Informacije o ostrvu Skopelos
Zbog bujnih zelenih šuma i plavog mora ostrvo Skopelos je jedno od najlepših u Grčkoj. Više od 50% njegove teritorije pokriveno je gustom borovom šumom starom više od 4.000 godina. Svoju bujnu vegetaciju Skopelos duguje dobroj klimi. Kiša često pada, pa čak i u toku leta dva ili tri pljuska će rashladiti zemlju i oprati borovu šumu koja se spušta ka prelepoj plavozelenoj obali na zapadnoj i južnoj strani.