Kavala

Grad Kavala se nalazi na padinama planine Simvolo i jedan je od najživopisnijih gradova u Grčkoj. Istorija grada datira još iz praistorije, a prvobitno jezgro grada sa naseljem potiče iz 7 veka pre nove ere. Kavala je uvek imala strateški položaj i veliki ekonomski značaj tokom vekova, povezujući Istok sa Zapadom.

Stari grad – Panayia
Najvažnije znamenitosti starog grada Kavale se dvorac, Akropolj, Imaret i stari svetionik na kraju ulice Theodorou Pavlidou. Obeležje starog grada je trg Muhameda Ali Paše na kome dominira njegova statua. Tu se nalazi i njegova kuća Konaki koja je sagrađena krajem 18 veka, kao i Bogorodična crkva izgradjena na ruševinama stare postvizantijske bazilike. Obilazak oko Muhamed Ali Pašine ulice, će vas dovesti do najstarijeg dela grada Husein begove džamije, u narodu poznate i kao Muzička džamija.

Moderan grad
kavala mojagrcka leto greece (1)Kavala ima jedinstven karakter koji se oslikava kroz neoklasična zdanja velikih duvanskih skladišta koja postoje u gradu. U prošlosti su je zvala „Meka duvana“ gde je u fabrikama radilo hiljadu radnika duvana. Njihove crno bele fotografije danas krase zidove Muzeja grada. Danas Kavalu krase moderne zgrade, izmedju kojih ima pregršt malih ribljih taverni. Najpopularnije mesto za susretanje je trg Elefherias, dok je najprometnija ulica Megalou Alexandrou – pešačka ulica sa puno šik prodavnica, kafića, barova i jednim duvanskim magacinom koji je transformisan u šoping centar. U blizini Eelefherias trga je scensko naselje Agios Nikolaos gde se nalazi istoimena crkva, koja je nekada bila džamija. Na drevnom stubu, prema predanjima, se nalazi otisak stopala apostola Pavla, iz vremena kada je prvi put posetio Makedoniju.

KAVALA – HOTEL ESPERIA

Kavala – jedan grad, mnogo priča i tri imena. Neapolis (7. vek p.n.e.), Hristupolis (8. vek n.e.), Kavala (od 1500. g. n.e.). Kavala je sagradjena amfiteatarski, […]

Pročitaj još...