SA OVČARA I KABLARA

PEŠAČKA TURA – TURA ZA SVA VAŠA ČULA !

Ovčarsko-kablarska klisura je gotovo netaknuti predeo izuzetnih odlika u kome su najlepše slike skrivene od očiju javnosti. Njena lepota se ogleda u nepristupačnosti prirodnog ambijenta! Program „Manastiri Ovčara i Kablara – pešačka tura“ namenjen je ljubiteljima prirode i pešačenja. Upoznajte kulturno-materijalno nasleđe uživajući u nestvarnom prirodnom okruženju!

MANASTIRI OVČARA I KABLARA, VIDIKOVCI, INSTITIT ZA VOĆARSTVO U ČAČKU, VOŽNJA KATAMARANOM ( fakultativno ) – DEGUSTACIJA RAKIJA I SOKOVA, ZAKUSKA U PLANINARSKOM DOMU..

TERMIN:

CENA:

PROGRAM PUTOVANJA:

Dolazak u Čačak oko 08.00h. Panoramsko razgledanje centralnog gradskog jezgra uz osvrt na osmovekovno istorijsko nasleđe grada na Moravi.

Zatim, poseta jedne od najznačajnih instutucija grada koji je od davnina poznat kao izrazito voćarsko područje. U prelepom ambijentu Instituta za voćarstvo čućete tajnu nadaleko poznate „Čačanske lepotice“! Degustiraćemo najkvalitetnije rakije ovog kraja i probati voćne, ceđene sokove domaće proizvodnje.

Vožnja kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, predeo izuzetnih odlika uz panoramsko razgledanje manastira Male Srpske Svete gore.

Dolazak u Ovčar banju. Kratka šetnja do manastira Blagoveštenje u kome se zamonašio Gojko Stojčević i dobio monaško ime Pavle. Na terasici patrijarha Pavla sa pogledom na planine Ovčar i Kablar, čućete priču o životu i delu ovog skromnog i istinoljubivog čoveka.

Zatim, polazak na pešačku avanturu trasom starog Ćire. Hodajući tik uz reku Zapadnu Moravu, obićićemo neke od najlepših vidikovaca Ovčarsko-kablarske klisure. Na putu ka manastiru Jovanju, napravićemo kratak predah u Planinarskom domu u kome nas čeka toplo posluženje domaćina. Prateći tok meandara stižemo i do manastira Jovanja. Poseta nekadašnje lavre iz koje se upravljalo ostalim manastirima Male Srpske Svete Gore.

Povratak do manastira Nikolja. Predah i osveženje, a potom i obilazak crkve posvećene Svetom Nikoli, konaka kneza Miloša Obrenovića, i manastirske suvenirnice. Imaćete priliku da pomislite želju, i tri puta obiđete oko starog bora u nadi da će Vam Gospod istu i uslišiti.

Utisak sa kopna, dopunićemo uživanjem na reci! Polazak grupe na vožnju katamaranom sa pristaništa manastira Nikolja. Vožnja meandrima Zapadne Morave do jezera Međuvršje.

Po povratku u Čačak, slobodno vreme za obilazak centralnog gradskog jezgra. Kraj programa.

Aranžman uključuje:

– Posetu Instituta za voćarstvo u Čačku sa degustacijom rakije i voćnih sokova

– Posetu manastira Blagoveštenje, Jovanje i Nikolje

– Panoramsko razgledanje Ovčarsko-kablarske klisure i Čačka

– Posetu Planinarskog doma uz toplo posluženje (kafa/čaj, rakija, pita od sira, slatka pita)

-Usluge profesionalnog turističkog vodiča za sve vreme trajanja putovanja

-Usluge profesionalnog vodiča obučenog za terenske obilaske klisure

Napomena: pešačka staza od manastira Blagoveštenja do manastira Jovanja u dužini od 5,3 km je asfaltirana, lagana, ravna staza uz kratak uspon dužine 500m. Visinska razlika je manja od 40m. Potrebna je udobna obuća prilagođena za duže pešačenje. Takođe je poželjna slojevita, udobna gardaroba. Sa sobom obavezno poneti flašicu za vodu (tokom ture moguće je na više mesta natočiti svežu, pijaću vodu), neki slatkiš ili voćku

Aranžman ne obuhvata:

– Vožnju katamaranom od manastira Nikolja do jezera Međuvršje u trajanju od 1h15min. Cena karte po osobi je 600,00 dinara. Cena karte za decu do 12 godina je 300,00 dinara. Maksimalan broj na katamaranu je 40 osoba.

Napomena: usled visokog vodostaja reke i u slučaju vremenskih nepogoda, organizator zadržava pravo odkaza vožnje katamaranom, isključivo iz bezbedonosnih razloga.

TA „DOLCE VITA TRAVEL“ 034/355-665, 6100-401, 6100-402 office@dolcevitatravel.rs